Asukasyhdistys 40 vuotta

 

Pormestarinluodon asukasyhdistys 40-vuotta

 


Pormestarinluodon asukasyhdistys täytti syksyllä 2015 40 vuotta, lähiön asukkaita pitkään palvellut yhdistys on yhä voimissaan.

 

Asukasyhdistys sai alkunsa 11.9.1975 kansalaiskoulun, eli nykyisen Kaarisillan koulun tiloissa pidetyssä kokouksessa. Kokoukseen osallistui 35 henkilöä ja siellä katsottiin aiheelliseksi perustaa lähiölle oma asukasyhdistys puolustamaan asukkaiden etuja ja oikeuksia. Samaan aikaan muuaallakin Suomessa perustettiin runsaasti asukasyhdistyksiä työväestön asuttamille kerrostaloalueille.

 

Asukasyhdistyksen ensimmäisessä johtokunnassa toimivat Matti Nummelin (puheenjohtaja), Seppo Koivisto (varapuheenjohtaja), Raija Toivonen (sihteeri), Taisto Paattiniemi (rahastonhoitaja) sekä Mirja Koskinen, Keijo Katajamäki, Pauli Huhdanpää, Terttu Pörsti, Esko Ohrankämmen ja Antti Mäenrinta.

 

Yhdistyksen alkuvuosien toiminta keskittyi pitkälti vuokrankorotusten vastustamiseen ja palveluiden vaatimiseen, esimerkiksi nuorten toimintatilojen parantaminen oli yksi asukasyhdistyksen aikaansaannoksia. Alkuvuosien ylivoimaisesti tärkein tehtävä oli kuitenkin vuokrankorotusten vastustaminen. Asukasliitto kehotti vuokralaisia jättämään vuokrankorotukset maksamatta ja Pormestarinluodossa oli viisi kerrostaloa lähes kokonaisuudessaan boikotissa mukana. Asukasyhdistys vaati esimerkiksi vuokratalojen rakentamislainojen korkojen alentamista.

 

Pormestarinluodon alueen valaistuksen lisääminen on myös yksi asukasyhdistyksen saavutuksia, lisäksi yhdistys vaati nuorisolle omat kokoontumistilansa. Tämän todettiin suoraan vaikuttavan siihen, että joidenkin taloyhtiöiden rauhattomuus helpottuisi huomattavasti. Pormestarinluodon liikekeskus rakennettiin 80-luvun alussa, samaan rakennukseen saatiin myös nuorisolle omat tilat.

 

Vaasan ohitustietä oltiin rakentamassa suoraan Pormestarinluodon halki vuonna 1978. Tämä johtui siitä, että tiesuunnitelma oli vanhentunut, eikä siinä oltu huomioitu uuden asutuksen syntyä Pormestarinluotoon. Asukasyhdistyksen johdolla käynnistetty vastarintaliike sai aikaan sen, että tiesuunnitelmaa muutettiin ja ohitustie rakennettiin nykyiselle paikalleen Luotsinmäen viereen.

 

Tärkeä osa asukasyhdistyksen historiaa oli myös talojen kesken pelattu lentopallosarja, joka alkoi toukokuussa 1976. Lentopalloa oli parhaimmillaan pelaamassa 16 joukkuetta, jotka olivat kuusihenkisiä. Lentopalloa pelattiin viiden kesän ajan, jonka jälkeen lentopallon harrastus alkoi hiipua koko Suomessa ja Pormestarinluodon oma sarja päättyi. Lentopallon pelaaminen Pormestarinluodossa on kuitenkin kokenut renessanssin, sillä nykyisin maahan muuttaneet pakolaiset pelaavat sitä Kaarisillan koulun liikuntasalissa viikonloppuisin.

 

80-luku aloitettiin uuden puheenjohtajan Raija Nummelinin johdolla ja sisäasiainministeriön projektitoiminnan mukaisesti. Pormestarinluodossa toteutettiin ensimmäisenä Suomessa miljoonien markkojen lähiön parannusprojekti, jossa kunnostettiin alueen ympäristö ja sadevesijärjestelmät, koska kadut olivat usein veden vallassa.

 

Kunnostusprojektin jälkeen asukasyhdistyksen toiminta pysähtyi vuosien 1982-1997 välisen ajan. Yhdistys koki kuitenkin uuden nousukauden vuonna 1998, kun sen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pirkko Valtonen ja uutena toimintana oli muun muassa Pormestarinluodon markkinoiden järjestäminen. Vuoden lopussa käynnistettiin myös Pormestarinluodon työllisyysprojekti, jota on alusta asti vetänyt Aki Nummelin. Projekti on edelleen käynnissä ja se työllistää nykyisin noin 30 henkeä.

 

Asukasyhdistyksen puheenjohtajuus vaihtui vuosituhannen vaihteessa Ismo Salmiselle, jota seurasivat Simo Järvinen, Kari Koivula, Aki Nummelin ja nykyinen puheenjohtaja Teuvo Urho.

 

Vuosien saatossa yhdistys on antanut kaupunginjohdolle lausuntoja monista eri asioista, vaatinut monitoimihallin rakentamista Pormestarinluotoon, esittänyt sadevesiviemäröinnin parantamista ja julkijuopottelun kieltävää lainsäädäntöä, se on myös vaatinut työttömien työllistämistukien parantamista ja niin edelleen. Asukasyhdistys tukee ja rahoittaa lisäksi alueen vapaaehtoisvoimin toimivaa yöpartiota.

 

Yhdistys on myös ollut luomassa uusia palvelumuotoja asukkaille. Koko asukasyhdistys sai alkunsa siitä, kun Porin kaupungin lakkauttaman sivukirjaston tilalle perustettiin Pormestarin kirjatupa. Kirjatuvan ympärille syntyi useita muita palveluita, kuten nukketeatteri, siivouspalvelu, yö- ja päiväpartio, sekä pyöräpaja.

 


Lähteet: Asukasyhdistyksen arkistot

 

1

 

Pormestarinluodon ruusupuisto, jossa asukasyhdistys järjestää jokakesäisen yhteislaulutilaisuuden ennen Juhannusta.
Tilaisuuteen osallistuu n. 50 pormestarinluotolaista.

ruuspuisto

 

2 

 

Kirjatuvan työntekijöille tarjottiin "Shampanjat" avajaisten aamupäivällä 19.4.1999
Kuvassa myös muita aktivointiprojektin työntekijöitä.

avajaiset

 

3

 

 

4

 

 Nukketeatteri Taruarkku on osa työllistämisprojekteja.
Kuvassa ensimmäinen nukketeatteri.
Nuket valmisti Mila Matela

ekanukket