Yöpartio turvaa ja rauhoittaa Pormestarinluodon seutua

Vapaaehtoistoimintaan perustuva yöpartio on ollut turvaamassa Pormestarinluodon asukkaiden rauhaa ja omaisuutta jo usean vuoden ajan. Pormestarinluodon asukasyhdistyksen Aki Nummelin kertoo yöpartion perustamisesta ja sen toiminnan tarkoituksesta.

- 2000-luvun alussa Pormestarinluodossa koettiin, että alueella oli turvatonta olla. Öisin tapahtui ilkivaltaa, auto- ja rengasvarkauksia, ynnä muuta rikollistoimintaa. Paikallisasukkaat kokivat silloin tärkeäksi perustaa vapaaehtoinen yöpartio turvaamaan aluetta.

Partiotoiminnan tulokset ovat olleet erinomaisia, tehtyjen rikosten ja rötösten määrä alueella on pienentynyt huomattavasti menneistä vuosista.

- Yöpartion ensimmäisten vuosien aikana rikosten määrä romahti jo noin kolmanneksella. Nykyisin poliisitilastojen mukaan, kymmenisen vuotta toiminnan alkamisen jäljeen, rikosten määrä on laskenut jo 40-prosenttiin, joten yöpartiolla on ollut aivan selvä vaikutus.

- Poliisi on tietoinen yöpartion toiminnasta, heidän edustajiaan on käynyt yöpartion kokoontumisissa ja koko hommahan menee käytännössä niin, että kun yöpartio havaitsee jotain tapahtuneen, niin he soittavat poliisille. Yöpartioitsijat eivät itse ala ottamaan rikollisia kiinni, Nummelin kertoo.

Yöpartion toimintaa rahoittaa muun muassa paikalliset taloyhtiöt, mutta suurin tuki tulee Pormestarinluodon asukasyhdistykseltä. Asukasyhdistys maksaa huomioliivien lisäksi partion matkakuluja, vastuuvakuutukset ja lainaa esimerkiksi pakettiautoa käyttöön.

Muuallakin Suomessa on huomattu yöpartion tärkeys, esimerkiksi Sastamalaan on perustettu pari vuotta sitten yöpartio turvaamaan aluetta hyvin tuloksin. Pormestarinluodon asukkaat voivat onneksi jatkossakin olla helpottunein mielin, kun yöpartio liikkuu alueella estäen rikoksia tapahtumasta.